HTML

Indiai asztrológia

A csillagok állásából megismerheted a karmádat, megtudhatod, hogy milyen természettel és képességekkel rendelkezel, milyen élethelyzeteket tartogat számodra a jövő, és hogyan tudsz jobban élni a lehetőségeiddel.

Rovatok

1%

Linkblog

Miner

Feedek

TÉLI NAPFORDULAT - NÖVEKVŐ NAPPALOK

2014.12.21. 15:47

surja.jpgDecember 21-edikén van a téli napforduló örömteli időpontja, melyet számos ősi kultúrában megünnepeltek, és amely manapság nagyjából a karácsony ünnepével esik egybe. Ilyenkor a legrövidebb a nappal, több hónapja csökken a fény és egyre hidegebb van. Szerencsére ez most megváltozik, napról-napra hosszabbak lesznek a nappalok és rövidebbek az éjszakák. Ezzel párhuzamosan az ember közérzete és életkedve is javul, és egy idő múlva a természet is újjá fog éledni.

Nem véletlen, hogy az asztrológiában a Nap a lélek, az életerő és az egészség szimbóluma. A Nap a bolygók királya és a látás istensége (hiszen fény nélkül nem tudnánk látni). A lelki tudás szimbóluma is, hiszen önmagát világítja meg.

"Amikor a tudatlanságot eloszlató tudás világossággal árasztja el az embert, tudása feltár előtte mindent, ahogyan a Nap is mindent beragyog nappal." BG.5.16.

A Nap és a napfény hasonlatával gyakran magyaráznak meg nehéz filozófiai és teológiai téziseket, mint amilyen az Abszolút Igazság három aspektusáról vagy a testben lakozó lélekről szóló tudás.

"Ahogy a nap egymagában beragyogja ezt az egész univerzumot, úgy világítja be tudatával a testben lakozó élőlény az egész testet." BG.13.34.

A Nap mozgása az időszámítás alapja is, mert évekre, évszakokra és hónapokra osztja fel az időt, és annak részletesebb mérését is lehetővé teszi. Ez alapvető fontosságú minden civilizáció és fejlett társadalmi élet számára.

surja_5.jpgA Védák szerint az anyagi világban sem a Nap, sem a Hold fénye nem létezik függetlenül. A valódi fényforrás a brahmadzsjoti, amely az Abszolút Igazság személyes formájának ragyogása. Ez a fény tükröződik vissza a különféle fényekben: a Nap, a Hold, a tűz vagy az elektromosság fényében. Ezért ebben a világban a fény, különösen a Nap fénye a transzcendens abszolút természetét hordozza.

A FÉNY AZ ASZTROLÓGIA ALAPJA IS, MERT A FÉNY ÁLTAL HORDOZOTT INFORMÁCIÓ IRÁNYÍTJA AZ ÉLŐLÉNYEK TUDATÁT ÉS SORSÁT (AMÍG EL NEM ÉRIK A MEGVILÁGOSODÁST). EZÉRT AZ ASZTROLÓGIA SZANSZKRIT NEVE DZSJOTISH, VAGYIS A FÉNY TUDOMÁNYA.

A Nap és a napfény a modern gondolkodásban is különleges szerepet játszik. Közismert tény, hogy a Napból származó fény és hő nélkül nem létezhetne élet a Földön. Minden élőlény kénytelen alkalmazkodni azokhoz a változó környezeti tényezőkhöz, amelyek végső soron szintén a Nap mozgásától függnek. Az élethez alapvető fontosságú szerves anyagok is a fény segítségével, a fotoszintézis által jönnek létre.

A fény különleges fizikai tulajdonsága, hogy egyszerre rendelkezik részecske és hullám természettel. Emiatt kivételes szerepet játszik a modern fizika forradalmi elméleteiben is, mint a relativitás elmélet és a kvantumfizika. Sokak szerint ezek a modern elméletek az ősi bölcseletekhez is közelebb hozhatnak minket.

A Srímad-Bhágavatam így ír a Napistenről:

surja_3.jpg"A kozmikus megnyilvánulás eredeti oka az Istenség Legfelsőbb Személyisége, Náráyana. Amikor a nagy szentek, akik tökéletesen ismerik a védikus tudományt, imákat zengtek a Legfelsőbb Személyhez, Ő alászállt ebbe az anyagi világba a Nap formájában valamennyi bolygó áldására, hogy megtisztítsa a gyümölcsöző cselekedeteket. Tizenkét részre osztotta Magát, és megteremtette az évszakokat, a tavasszal kezdődően. Ezzel megteremtette az évszakok jellemzőit is, a meleget, a hideget és így tovább. A védikus társadalom rendszerében az emberek általában az Istenség Legfelsőbb Személyiségét, Náráyanát imádják, aki a napistenként van jelen. Nagy hittel imádják Őt Felsőlélekként a három Védában leírt rituális szertartásokkal, a magasabb és alacsonyabb rendű gyümölcsöző tettekkel, valamint a misztikus yoga végzésével, s így nagyon könnyen elérik az élet végső célját. A napisten nem más, mint Náráyana, Visnu, a világok lelke." SB.5.22.3-4.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagzat.blog.hu/api/trackback/id/tr197001873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása