HTML

Indiai asztrológia

A csillagok állásából megismerheted a karmádat, megtudhatod, hogy milyen természettel és képességekkel rendelkezel, milyen élethelyzeteket tartogat számodra a jövő, és hogyan tudsz jobban élni a lehetőségeiddel.

Rovatok

1%

Linkblog

Miner

Feedek

MILYEN NÉZETEKET VALLOTT SZÓKRATÉSZ A JÓSLÁSRÓL?

2012.07.05. 21:03

Ez a bejegyzés egy részlet lesz Xenophón: 'Emlékeim Szókratészról' című könyvéből.Azért teszem közzé, mert nagyon hasznosnak tartom a különböző ősi kultúrák és bölcsek véleményének megismerését. Ezentúl olyen jó tanácsokat is olvashatunk benne, amelyek minden, az asztrológia iránt érdeklődő ember számára hasznosak.

A barátaival pedig a következőképpen viselkedett. Ügyes-bajos dolgaikban azt tanácsolta nekik, amit nézete szerint a leghasznosabb volt megtenni. Amiben viszont bizonytalan volt, milyen eredményre vezethet, abban az ügyben jóslatért küldött, döntse el az, hogy mi a teendő. Azt mondta, hogy azok, akik helyesen akarják irányítani gazdaságukat vagy az államot, jóslatra szorulnak. Az ács, a kovács, a földműves mesterségének, az emberek vezetésének vagy mindezek elméletének - a számolásnak, a gazdálkodásnak vagy a hadvezetésnek -, vagyis minden ilyesféle tudásnak az elsajátítása megadatott az emberi elmének, de úgy vélte, hogy az istenek még e tudás leglényegesebb elemeit is megtartották maguknak, s azokat az emberek még csak nem is sejtik. Mert aki a szántóföldet szépen bevetette, nem tudja, ki fogja learatni, aki szépen felépítette házát, nem tudja, ki fog benne lakni, a hadvezér nem veheti biztosra, hogy használ-e a hadjáratával, a politikus nem látja előre, hogy használ-e államának az ő kormányzása, aki szép nőt vesz feleségül, hogy boldogan éljen vele, nem tudhatja, nem miatta fog-e bánkódni, aki az állam hatalmasaival kerül rokonságba, nem tudhatja, nem miattuk űzik-e el hazájából. Azokat, akik szerint e kérdések egyike sem isteni természetű, hanem valamennyi az emberi értelemtől függ, démoni elvakultságban szenvedőnek nevezte, mint ahogy azokat is, akik olyan ügyben kértek jóslatot, amelyben az istenek megadták az emberek számára a megítélés képességét, mintha csak azt kérdezné valaki, hogy kocsihajtásban járatos embert vagy hozzá nem értőt alkalmazzon-e fogatához, kormányzásban járatost fogadjon-e föl hajójára vagy járatlant, vagy egyáltalán olyasvalamit kérdezne, amit számolással, méréssel vagy mérlegeléssel eldönthet. Az istenekhez ilyen kérdésekkel fordulókat az isteni rend megsértőinek tartotta. Azt mondta, hogy mindazt, aminek létrehozását tanuláshoz kötötték az istenek, meg kell tanulni, ami viszont nem világos az emberek számára, arról meg kell próbálni jóslatok útján kikérni az istenek véleményét. Mert az istenek kinyilatkoztatást adnak azoknak, akiket kegyükben részesítenek.

Szólj hozzá!

Címkék: asztrológia sors gondviselés jóslás értelem végzet indiai asztrológia Szókratész Dzsjótis

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagzat.blog.hu/api/trackback/id/tr944631875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása