HTML

Indiai asztrológia

A csillagok állásából megismerheted a karmádat, megtudhatod, hogy milyen természettel és képességekkel rendelkezel, milyen élethelyzeteket tartogat számodra a jövő, és hogyan tudsz jobban élni a lehetőségeiddel.

Rovatok

1%

Linkblog

Miner

Feedek

A modern tudomány kritikájának színvonala az asztrológiával szemben

2010.05.25. 12:16

Nemrég beszélgettem egy viszonylag újabb ismerősömmel. Amikor meghallotta, hogy asztrológiával foglalkozom, enyhén palástolt megütközést láttam az arcán. Ez egyébként nem ritka azoknál, akik a modern oktatási rendszerben tanulva alakítják ki a világszemléletüket. Jellemző, hogy a tudomány egyes képviselői, tanárok és publicisták nagy hangon ellenzik az asztrológiát, áltudománynak vagy hiedelemnek bélyegezve azt. Teszik ezt anélkül, hogy ismernék a témát, vagy értelmes módon bizonyítanák az álláspontjukat.

Kedves ismerősöm mondta, hogy a fizika tanára egyszerű kísérlettel igazolta számukra, hogy az asztrológia miért nem működhet. Erre én is kíváncsi lettem. Elmesélte a kísérletet. A fizika tanár saját maga készített légből kapott személyiségelemzéseket, melyeknek semmi köze nem volt az asztrológiához. Ezeket kiosztotta az ártatlan növendékek között, majd megkérdezte tőlük, illik-e trájuk a leírás, amit kaptak. Mindenki úgy érezte, hogy az a leírás, amit ő kapott, nagyon is illik rá. A fizika tanár ezt úgy magyarázta: hogy mivel bárki bármilyen leírást igaznak érezhet magára, az asztrológia nem működik.

Azért tartottam érdemesnek megosztani ezt másokkal, mert ez az úgynevezett bizonyítás minden logikai és tudományos alapot nélkülöz, és ez annyira nyilvánvaló, hogy az egész már az arcátlanság határát súrolja. Nagyon szomorú, hogy egy magas fokon képzett tanár ilyen érveléssel áll elő, és szomorú az is, hogy a diákok többsége gondolkodás nélkül elfogadja az ilyen érvelést.

A logikai hibák szinte virítanak, de itt leírok néhányat:

1. A kísérletben olyan elemzéseket vizsgáltak, mely nem az asztrológia tanításán alapultak, hanem egy hozzá nem értő kitalációi voltak. Nyilván ezeknek a tesztelése által nem lehet levonni semmilyen következtetést az asztrológiára vonatkozóan.

2. Az a tény, hogy az emberek szinte bármilyen elemzésről úgy vélik, hogy illik rájuk, nem igazolja az állítást, hogy az asztrológia nem működik, mert ez más tényekből is levezethető. Ezek: a.) ha a leírások túl általánosak voltak. b.) ha az osztály tanulóinak önismerete gyenge volt. c.) ha eleve azt sugallták nekik, hogy a kísérlet egy bizonyos eredménnyel fog végződni, és ezzel befolyásolták őket. Van okunk feltételezni, hogy ezek közül több is érvényes volt.

Nyilván több hibát is lehetne találni, de ennyi bőven elég, és nem is akarok több figyelmet szentelni az esetnek. Ez csak egy példa volt arra, hogy milyen gyerekes módon érvelnek az asztrológia ellenzői. Minden tájékozott ember tudja, hogy a közoktatás olyan kártékony és manipulatív irányítás alatt működik, amely nyíltan szembeszáll minden olyan törekvéssel, amely a független gondolkodást, a hagyományos értékeket és szemléletmódot erősítheti az emberekben. Ezek a hagyományos értékek és szemléletmód ellene mennek a mai kapitalista, pénzsóvár rendszer haszonélvezői érdekeinek, mert felvilágosítják az embereket az ő valódi helyzetükről és érdekeikről. Ezért vívnak harcot ellene. Az fiataloknak fel kell ébredniük, és önálló, intelligens gondolkodással meg kell érteniük a valódi helyzetüket, nem csak vakon elhinni és ismételgetni, amit a tanítóbácsi mond.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány asztrológia érvelés védikus asztrológia dzsjótis

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagzat.blog.hu/api/trackback/id/tr332029852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása