HTML

Indiai asztrológia

A csillagok állásából megismerheted a karmádat, megtudhatod, hogy milyen természettel és képességekkel rendelkezel, milyen élethelyzeteket tartogat számodra a jövő, és hogyan tudsz jobban élni a lehetőségeiddel.

Rovatok

1%

Linkblog

Miner

Feedek

KALI VASKORSZAKA 1

2010.09.12. 21:33

Ez a bejegyzés folytatja a már megkezdett témát, a mundán asztrológiát, a világ történelmének témájában. Az ősi India történelem felfogása nem lineáris, hanem ciklikus, azaz ugyanazok a ciklusok követik egymást újra és újra. A négy fő korszak sok más kultúrából is ismert, mint arany-, ezüst-, réz-, és vaskorszak. Jelenleg a Kali vaskorszakában élünk, melyre képmutatás, viszályok, és fokozatos hanyatlás jellemző. Ez a korszak kb. 5000 éve kezdődött el, még 427000 évig fog tartani, és a végén egy újabb aranykorszak jön el. Kali a korszak személyisége, aki a romlást és vallástalanságot terjeszti.

A témát a Srímad-Bhágavatamból, India ősi bölcsességének nagyszerű könyvéből vett idézetekkel ismertetem. Ez az írás minden védikus tudást összekapcsol Istennel és az önmegvalósítással. Ha valaki nem teista gondolkodású, abban az esetben is érdekes lesz a következő anyag.

A SRÍMAD-BHÁGAVATAM

Ez a Bhágavata Purána oly ragyogó, mint a nap, s akkor kelt fel, amikor az Úr Krishna a vallás és a tudás kíséretében visszatért saját hajlékára. Azok, akik a Kali-korban a tudatlanság sűrű sötétsége miatt elvesztették látásukat, ebből a Puránából merítenek majd fényt.
SB.1.3.43.

A NÉGY VILÁGKORSZAK

Maitréja így szólt: Óh, Vidura! A négy korszakot Szatja-, Tretá-, Dvápara- és Kali-jugának nevezik. Mindezek együtt összesen tizenkétezer félisteni évet tesznek ki.
A Szatja-korszak négyezernyolcszáz, a Tretá-korszak háromezerhatszáz, a Dvápara-korszak kétezernégyszáz, a Kali-korszak pedig ezerkétszáz félisteni évig tart [egy félisteni év 360 földi évvel egyenlő].
A korszakok utáni és előtti átmeneti időszakokat — amelyek, ahogy már említettük, néhány száz évet tesznek ki — juga-szandhjáknak, két korszak találkozásának nevezik a tapasztalt csillagászok. Ezekben az időszakokban számtalan vallásos tevékenység folyik.
Óh, Vidura! A Szatja-korszakban az emberiség megfelelően és teljes mértékben ügyelt a vallásos elvekre, de a többi korszakban a vallás fokozatosan egy-egy résszel hanyatlott, miközben a vallástalanság ezzel arányban teret hódított.
A három bolygórendszeren kívül a négy juga ezerszerese teszi ki Brahmá bolygójának egy napját. Egy hasonló időszak alkotja Brahmá éjszakáját, amikor az univerzum teremtője aludni tér.
SB.3.11.18-22.

Megjegyzés: Az aranykorban, melyet az igazmondás korának is neveznek, négy vallásos (vagy erkölcsi) elv uralkodott: a lemondás, a tisztaság, a kegy és az igazmondás. A következő korszakokban fokozatosan elveszett a négy elv közül valamelyik, ezért a jelenlegi Kali-korban már csak az igazmondás elve létezik, és ez is sérült. Ezért az emberek tudata beszennyeződött és folyamatosan megtévesztik őket a kizsákmányolás érdekében. A vallás négy alapelvét minden őszinte ember követheti, fajra, származásra és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.
A vallás legfelsőbb elve Isten szeretetteljes szolgálata, amelyet azok érthetnek meg, akik már megtisztultak a fenti négy elv követése által.

AZ EMBEREK TULAJDONSÁGAI KALI VASKORSZAKÁBAN

Óh, bölcs! Kali vaskorszakában az emberek rövid életűek. Örökké civakodnak, lusták, félrevezetettek, szerencsétlenek, s legfőképpen mindig zavarodottak.
SB.1.1.10.

KALI KORÁBAN ELTERJED AZ ATEIZMUS

Az esős évszak idején az alkonyi szürkület sötétjében csak a szentjánosbogarak ragyoghattak, a csillagok nem, éppúgy, mint amikor a Kali-korban a bűnös tettek uralkodnak, s ez lehetővé teszi az istentagadó elméletek számára, hogy beárnyékolják a Védák igaz tudományát.
SB.10.20.8.

KALI SZÁRMAZÁSA

Az Úr Brahmának (az univerzum teremtőjének) egy másik fia a Vallástalanság (Adharmaszja) volt, akinek feleségét Hamisságnak (Májá) hívták. Egyesülésükből két démon született, akiket Dambhának, azaz Ámításnak és Májának, Csalásnak neveztek. Mindkettőjüket egy Nirriti nevű démon rabolta el, akinek nem voltak gyermekei.
Óh, nagy lélek! Dambhától és Májától megszületett Mohóság (lóbha) és Nikriti, azaz Alattomosság. Kettőjük gyermekei Krodha (a Düh) és Himszá (az Irigység) voltak, tőlük pedig megszületett Kali és nővére, Durukti (a Durva Beszéd).
Óh, legkiválóbb a jók között! Kali és Durva Beszéd egyesüléséből megszületett Mritju (a Halál) és Bhíti (a Félelem). Az ő gyermekeiként világra jött Dzsátaná (a Rendkívüli Fájdalom) és Niraja (a Pokol).
Kedves Vidurám! Röviden beszéltem neked a megsemmisülés okairól. Aki háromszor meghallgatja ezt a leírást, arra jámbor élet vár, s a bűn minden szennyét lemossa a lelkéről.
SB.4.8.2-5.

Megjegyzés: Kali származásából sok mindent megérthetünk az ő természetéről és működéséről.

A KALI KOR ELŐNYEI

Azon a napon, abban a pillanatban, amikor az Istenség Személyisége, az Úr Srí Krisna elhagyta ezt a földet, Kali, a vallástalan tettek pártfogója megérkezett a világba.
Paríksit Mahárádzs realista volt, akár a méhek, akik csak a lényeget választják ki [a virágból]. Tökéletesen tudta, hogy ebben a Kali-korban a kedvező dolgok azonnal kifejtik jó hatásukat, míg a kedvezőtlen cselekedeteket valóban el kell végezni [ahhoz, hogy hatásuk legyen]. Így aztán sohasem volt irigy Kalira.
Paríksit Mahárádzs úgy vélte, a csekély értelemmel megáldott emberek nagyon hatalmasnak találhatják Kalit, ám azoknak, akik urai önmaguknak, nincs mitől félniük. A király erős volt, akár egy tigris, és gondot viselt az ostoba, meggondolatlan emberekre.
SB.1.18.6-8.

Megjegyzés: Ezek a versek a karma működéséről árulnak el egy rendkívül fontos titkot. A karma másképpen működik a Kali-korban, mint azelőtt. Más korokban az ember megkapta minden tett visszahatását akkor is, ha csak gondolatban végezte el. A Kali-korban csak akkor kapjuk meg a bűnös tettek eredményét, ha valóban végrehajtottuk őket, de a kedvező tettek eredményét már azzal is kiérdemeljük, ha csak gondolunk rájuk. Ezért nagyon fontos, hogy mindig pozitív tudatban éljünk. Még ha nem is tudjuk megvalósítani a kedvező tetteinket, akkor is magkapjuk az áldásukat, csupán a jó szándék miatt.

Akik fejlett szinten állnak és kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint akiket érdekel az élet lényege, azok ismerik a Kali-yuga jó tulajdonságait. Az ilyen emberek imádják a Kali-korszakot, mert ebben a korszakban a Hare Krisna mahá-mantra puszta éneklésével az ember elmélyítheti lelki tudását, és elérheti az élet célját.
SB.11.5.36.

Megjegyzés: Kali korszakában az erkölcstelenség és istentelenség terjedése nem kedvez a lelki fejlődésnek, ezért ebben a korban van egy nagy könnyítés: sokkal egyszerűbben elérhetjük a tökéletességet, mint az előző korokban, csupán Isten szent neveinek éneklése által.

Következő alkalommal egy ősi történetet fogok leírni, melyben Paríksit király találkozik a Kali-kor személyiségével, és legyőzi őt.

Szólj hozzá!

Címkék: asztrológia tudás aranykor önmegvalósítás vaskor védikus asztrológia véda mundán asztrológia védikus tudás világkorszak kali kor krishna tudat

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagzat.blog.hu/api/trackback/id/tr502291534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása