HTML

Indiai asztrológia

A csillagok állásából megismerheted a karmádat, megtudhatod, hogy milyen természettel és képességekkel rendelkezel, milyen élethelyzeteket tartogat számodra a jövő, és hogyan tudsz jobban élni a lehetőségeiddel.

Rovatok

1%

Linkblog

Miner

Feedek

A csillagok állásából tudhatjuk meg a jövőt, vagy ez csak tőlünk függ?

2008.10.22. 01:09

Szeretettel köszöntök mindenkit!

Ma este érdekes gondolatok foglalkoztattak, néhány cikk olvasása után. Az asztrológia.lap.hu-n olvasgattam, ahol az egyik cikknek ez volt a címe: Az ember sorsa saját kezében, viselkedésében van. Azért keltette fel figyelmemet az írás, mert ezzel a gondolattal nagyon is egyetértek.

Ugyanakkor kisebb fajta meglepetés ért, amikor a cikket olvasva azt láttam, hogy a szerző nem az asztrológia mellett, hanem ellene érvel. Tulajdonképpen ugyanazzal az érveléssel találkoztam, amit többször máskor: az asztrológia csak hiedelem, amelyben csak buta emberek hisznek, és valójában nem a csillagoktól, hanema saját döntéseinktől függ a sorsunk.

A cikk a zsidó vallás írataival összefüggésben vizsgálja ezt a kérdést, amitől most eltekintenék. Inkább az ragadott meg, hogy következtetése szerint minden az ember szabad választásán múlik. A jó tettek jó eredményhez vezetnek, a rossz döntések pedig bajt okoznak. Érdekes módon ez az állítás teljesen megegyezik az asztrológia álláspontjával, az asztrológiát ellenzők mégis ezzel érvelnek ellene. Gyakran olvastam már hasonlót.

Lássuk hát, mit mond erről az indiai asztrológia?

Az ember valóban a saját sorsának kovácsa. Azonban minden tettünk bizonyos következményeket von maga után, amelyek megkötik a cselekvőt. Ha egy kedvező tettet hajtunk végre, az pozitív módon befolyásolja a sorsunkat, a kedvezőtlen tettek pedig ellenkező módon. Ezt a törvényt szanszkrit nyelven úgy hívják, hogy karma, azaz a tettek és visszahatások törvénye. Mivel az embernek természetéhez tartozik, hogy a különféle eredmények eléréséért állandóan valamilyen tettet végez, ezért természetszerű, hogy a sok-sok tett és azok visszahatásai egyre erősebben meghatározzák a cselekvő jövőjét. Ráadásul itt figyelembe kell vennünk azt is, hogy nem csak a tetteink gyakorlati következménye befolyásolja életünket, hanem ugyanezek a tettek a tudatunkat is befolyásolják, kondicionálják egy irányban. Szóval minden tettnek van egy minősége, ami hatással van a tudatunkra, és természetesen más dolgok is befolyásolnak minket, mint pl. azok az emberek, akikkel kapcsolatban vagyunk. Így a tettek és azok visszahatásai állandóan hatással vannak az ember gondolkodására, döntéseire és tetteire, ezért a szabad akarat csak bizonyos korlátok között tud érvényesülni.

Valóban, az embernek szabad akarata van, de ez korlátozott, és a tudás hiányából származó helytelen döntések oda vezetnek, hogy egyre szűkebb korlátok között tudjuk csak használni. A helyes döntések alapja a jó intelligencia és a lélekről szóló tudás.

A lélekvándorlás tanítása szerint főleg az előző életeink tettei határozzák meg a jelen életbeli sorsunkat, ezért jelen életünkben a szabad akaratunkat csak bizonyos korlátok között tudjuk használni. A jelen tetteink befolyásolják a mostani életünket is, de csak másodlagosan, a múlt karmánk által meghatározott korlátokon belül. Ezért van az, hogy a különböző emberek más körülmények között, más helyzetben születnek meg, és különböző lehetőségeket kapnak az élethez. Van aki kevés erőfeszítéssel is nagy sikert ér el, mások pedig sokkal keményebben megdolgoznak a sikerért, és mégis kevésbé tudnak érvényesülni.

A jelen életben hozott döntéseinknek és tetteinknek megvan az a fontos szerepe, hogy meghatározzák, milyen sors várjon ránk a következő életünkben. Ha ebben az életben jól használjuk a szabad akaratunkat, és így megfelelően élünk a lehetőségeinkkel, akkor a következő életünk jobb lesz.

A szabad akarat helyes használatának alapja viszont a tudás, amelyet felsőbb forrásból lehet megszerezni, olyan személyektől, akik már rendelkeznek vele. A Védák könyvei olyan önmegvalósított személyek által lettek lejegyezve, akik fölötte állnak minden emberi tévedésnek és gyengeségnek. Ezért a tudás tökéletes forrását jelentik mindazok számára, akiket komolyan érdekel a boldogság és az önmegvalósítás elérése.

Jó, de akkor mi a szerepe a csillagoknak és bolygóknak mindebben?

Ha a csillagokat és bolygókat csupán hatalmas szikladarabokként vagy izzó gázgolyókként képzeled el, akkor tényleg furcsán hangzik a dolog! Fontos megérteni, hogy amit a tudósok a műszereikkel tanulmányoznak, az csak a valóság külsö rétege. Egy a valóság, de ezer a ruhája. Ahogy az emberi testet tanulmányozva nem lehet megérteni a finomabb energiákat, az elmét, intelligenciát, önazonosságot és lelket, hasonlóan a bolygókat egyszerű anyagi testekként tanulmányozva is csupán felszínes ismerethez juthatunk. Az élőlények fizikai teste mögött ott van a tudat és az önvaló, és ehhez hasonlóan minden dolog több szinten (dimenzióban) létezik. A védák tanításai szerint a bolygók mögött magasabbrendű élőlények -félistenek- állnak. Ők mindannyian a Legfelsőbb Személy segítői, ennek a világnak az irányításában. Ők működtetik az általunk ismert világ törvényeit, és az ő feladatuk az is, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az élőlények megkapják múlt karmájuk eredményeit. Nem láthatjuk, pontosan hogyan működnek ezek a dolgok, de ez csak azért van, mert az érzékszerveink túlságosan behatároltak ehhez.

Az univerzum legfelsőbb testének változásai és az egyes élőlények sorsa között egyértelmű és megfigyelhető összefüggés van. Bárki könnyen beláthatja, hogy az egész (jelen esetben a kozmikus megnyilvánulás) befolyásolja a parányi részeket (az élőlényeket). Az asztrológia ezért helyesen von le következtetéseket az emberi sorsról, a csillagok és bolygók megfigyelése alapján. Sajnos a mai tudomány által tanított merev és materielista szemlélet sokakat akadályoz abban, hogy szabadon gondolkodjanak erről a témáról.

Kicsit hosszúra nyúlt. Ideje lepihenni, holnap is van nap!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: asztrológia india sors karma szabad akarat indiai asztrológia védikus asztrológia

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagzat.blog.hu/api/trackback/id/tr64725723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása