HTML

Indiai asztrológia

A csillagok állásából megismerheted a karmádat, megtudhatod, hogy milyen természettel és képességekkel rendelkezel, milyen élethelyzeteket tartogat számodra a jövő, és hogyan tudsz jobban élni a lehetőségeiddel.

Rovatok

1%

Linkblog

Miner

Feedek

GYIK

2008.10.08. 14:36

Kérdések és válaszok az indiai asztrológiáról

Ebben a cikkben könnyen érthető és rövid válaszokat adok az indiai asztrológiával kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre. Fontos tudni, hogy az indiai asztrológia, védikus asztrológia és Dzsjótis ugyannak a rendszernek a különböző elnevezései.

Milyen fontos különbségek vannak a közhasználatú nyugati és indiai asztrológia között?

1. A nyugati asztrológia tropikus, az indiai pedig sziderikus zodiákus használ, ezért a bolygók és az aszcendens helyzetének meghatárotásában jelentős különbség van közöttük. A nyugati asztrológia a tavaszponttól számítja a jegyeket, az indiai pedig bizonyos csillagoktól. A különbség a tavaszpont eltolódása miatt jön létre. Ha a bolygók vagy az aszcendens nyugati horoszkóp szerinti helyzetéből kivonunk kb. huszonhárom fokot, úgy megkapjuk azok indiai horoszkóp szerinti helyzetét. Ha a nyugati rendszer szerint a Nap az Ikrek jegyben van, akkor az indiai szerint már valószínűleg a Bika jegyben fog állni.

2. Az indiai asztrológiában a Hold és az aszcendens helyzetét tartják a legfontosabbnak, a Nap valamivel kisebb szerepet kap. Ha az indiai asztrológiában valakit Bikának mondanak, ez azt jelenti, hogy nála az aszcendens vagy a Hold áll ebben a jegyben.

3. Az indiai asztrológia nem nézi az Uránusz, a Neptunusz és Plútó helyzetét, lassú mozgásuk és távoli helyzetük miatt. Ezeket a bolygókat szabad szemmel nem is lehet látni az égen, és semmilyen tradicionális rendszer nem támaszkodhat fejlett távcsövek használatára. Viszont nagyobb jelentőséget kap a két holdcsomó, melyeket Ráhunak és Kétunak neveznek.

Honnan származik az indiai asztrológia?

Az indiai asztrológia India több ezer éves szent irataiban, a Védákban lett leírva, ezért védikus asztrológia néven is ismerik. A hagyomány tanítása szerint a Védák Istentől származnak. Ez a tudás tanítók és tanítványok láncán keresztül jut el hozzánk.
A védikus asztrológia alapvető könyvei szanszkrit nyelven lettek leírva, melyek közül a legfőbb a Brihat Parásara Hóra Sásztra, mely a nagyszerű, önmegvalósított bölcs, Parásara Muni tanításait tartalmazza. Más kiváló és híres asztrológusok voltak például Brighu Muni, Varáha Mihira, Mantreswara, Szatjárácsárya és Dzsaimini Risi, akik szintén értékes könyveket hagytak ránk.

Milyen fajtái vannak az indiai horoszkópnak?

1. Születési horoszkóp. ebből megismerhetjük saját természetünket, képességeinket, hajlamainkat, az élet különféle területein elérhető boldogságot, sikert, nehézségeket és kudarcokat, az életünk különböző korszakainak jellemzőit és eseményeit.

2. Kérdő horoszkóp. A kérdés feltevése időpontja alapján határozza meg a választ.

3. Kedvező idő meghatározása fontos eseményekhez. Ha kedvező csillagállásnál kezdünk hozzá fontos terveink megvalósításához, akkor sokkal nagyobb eséllyel érhetünk el sikert.

4. Összeillés a párkapcsolatban. A két személy alaptermészetét hasonlítja össze, és tanácsokkal szolgál a sikeres és boldog együttéléshez.

Szabad akarat vagy eleve elrendelés?

Sokakban femerül a kérdés, hogy vajon életünk eseményei előre meg vannak határozva a sors által, vagy minden csak a jelenlegi döntéseinktől és tetteinktől függ. A Védikus Asztrológia válasza ennek a két felfogásnak a kombinációja. Előző életünkben végzett cselekedeteink visszahatásai nagy hatással vannak életünkre, de szabad akarattal is rendelkezünk, ezért a jelenlegi életünkben hozott döntéseink is befolyása is fontos.
Például: ha valaki a karmája miatt hajlamos a betegségekre, de van tudása arról, hogyan lehet a betegségeket megelőzni, és eszerint is cselekszik, akkor sok problémát elkerülhet.

Mit jelentenek a karma és a karma-asztrológia fogalmak?

A karma a tettek és azok visszahatásainak láncolatát jelenti, amelyek a szellemi élőlényt az ismétlődő születés és halál világához láncolják. Múlt életeinkben végzett tetteink visszahatásai miatt születünk meg egy adott családban, ez határozza meg jelenlegi sorsunkat, boldogságunkat és szenvedésünket. A nemes tettek boldogságot, a helytelen cselekedetek viszont szenvedést eredményeznek.
A születési horoszkópunk megmutatja, milyen karmát hoztunk magunkkal előző életeinkből, és ez hogyan befolyásolja jelenlegi életünket. A jelen tetteink is befolyásolják életünket, ezek hatására a kérdő horoszkópból lehet következtetni.
Sorsunk eseményei fontos tanításokat tartalmaznak, melyeket megértve fokozatosan egy magasabb szintre emelkedhetünk. Az asztrológus segít ezek megértésében és gyakorlati alkalmazásában.

Hogyan tudom befolyásolni a sorsomat?

1. A karmád ismerete segít abban, hogy helyes döntéseket hozz, és minél jobban tudjál élni a lehetőségeiddel.
2. Aki szerencsés csillagzatnál lát hozzá fontos terveinek megvalósításához, sokkal nagyobb eséllyel érhet el sikert. A kedvező asztrológiai idő meghatározását például eljegyzés, házasságkötés, munkahely változtatás, vállalkozás, tanulmányok vagy házépítés kezdéséhez ajánlott kérni.
3. Drágakövek és talizmánok viselésével erősíteni lehet a kedvező bolygók befolyását, és csökkenteni a kedvezőtlen hatásokat.
4. A legfontosabb az, hogy tanuljunk a különböző élethelyzetekből, és fejlett erkölcsi-lelki értékrendszer alapján cselekedjünk, mert jelenlegi tetteinkkel határozzuk meg a jövőnket.

Milyen adatok szükségesek a horoszkóp elkészítéséhez?

Az asztrológia a események kezdetének időpontjával és helyével számol. A horoszkóp legismertebb formája a születési horoszkóp, melyhez a születési évet, hónapot, napot, óra és perc adatokat, valamint a születés helyét (település) szükséges megadni.

A születés idejét milyen pontosságal szükséges megadni?

Minél pontosabb adatot tudsz megadni, annál pontosabb eredményekre számíthatsz. Öt-tíz percnyi eltérés általában nem szokott túl nagy változást okozni a horoszkóp jelentésében.
Az óra/perc adat leginkább az aszcendens megállapításához és az események időzítéséhez szükséges. Ha ez nem ismert, attól még ki lehet elemezni a horoszkópot, de így lényegesen kevesebb információt tudhatsz meg. A pontosabb időpontot általában a szülőktől vagy a kórházi feljegyzésekből lehet megismerni. Fontos alaposan tájékozódni, mielőtt asztrológushoz fordulnánk, mert a hibás adat hibás horoszkópot eredményez.
Ha szükség van a születési idő utólagos pontosítására, akkor az asztrológus megvizsgálja, hogy a horoszkóp jelentése milyen időponttól számítva egyezik meg a tulajdonosának személyiségjegyeivel és élete fontosabb eseményeivel.

Sok jó élményt és hasznos felismerést kívánok az asztrológia iránt érdeklődőknek!

Nagy Attila, asztrológus.

Szólj hozzá!

Címkék: tudnivalók

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagzat.blog.hu/api/trackback/id/tr94703411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása